Maatpak

Een maatpak?

Ook u heeft er het perfecte figuur voor!

Maar wat is een maatpak precies? Nog niet iedereen heeft dit ultieme kledingstuk mogen beleven. En omdat we bij Mandemaker weten dat een maatpak meerwaarde heeft voor iedereen vertellen we u er graag meer over. Een maatpak flatteert elke man, heeft een tijdloze stijl, en geeft zelfs de meest ootmoedige man een gevoel van zelfvertrouwen en prominentie. Met een maatpak voelt u zich een koning. Hieronder vertellen we hoe ook u een koning wordt

Wat is een maatpak?

“Maatpak” is geen beschermde term. Maar in de volksmond wordt het woord gebruikt om aan te duiden dat het speciaal is gemaakt naar de wensen en maten van de drager. En dus geen pak van het rek is (confectiepak).

Maatpak
Maatpak

MADE TO MEASURE
Dit is een manier van werken waarbij je uitgaat van een standaard maat. En deze in meer of mindere mate aanpast op je eigen maten. Sommige leveranciers staan slechts heel weinig aanpassingen toe. Bijvoorbeeld enkel de mouwlengte, broeklengte en de taillering. Dit drukt de kosten maar levert geen optimale pasvorm. Wijzelf zijn nagenoeg onbegrensd in de mogelijke aanpassingen. Dat wil zeggen dat ook de moeilijker zaken als knoop-plaatsing, mouwinzet, en kraaglengtes allemaal vrij te bepalen zijn.
Bij deze manier van werken is er geen direct contact tussen de klant diegene die het pak maakt. De productie vind plaats in fabrieken of ateliers waar een hoge mate van werkverdeling is. Vele mensen doen elk een klein stukje werk aan uw pak. Verreweg het grootste deel van de maatpakken in Nederland worden vervaardigd op de “made to measure” wijze.

BESPOKE
Naast het “made to measure” pak bestaat er ook nog het zogenaamde “bespoke” maatpak. U heeft dan direct contact met de kleermaker welke uw pak maakt. Het aanmeten en afpassen gaat over veel sessies. Het pak word stapje voor stapje rond uw lichaam opgebouwd. Dit is volgens velen het ultieme maatwerk. Het kost echter veel meer tijd, en vooral geld. Dit artikel gaat vooral over het made to measure pak.

Waarom een maatpak?

Het eerlijke antwoord is dat u een maatpak net zomin nodig heeft als een goede fles wijn. U kan ook cola drinken. En u kan ook een jogginpak dragen. Of net iets beter, een pak van SuitSupply of een andere pakkensnackbar. Maar iedereen is uniek en heeft unieke wensen. Als u eenmaal een maatpak heeft gehad zal u de fijne details en perfecte pasvorm leren waarderen. Een maatpak is meer dan een product. Het is een ervaring. Het aanmeten en afpassen is een proces dat uiteindelijk tot uw ultieme kledingstuk leid. Kortom, wij van Mandemaker Maatpakken raden u van harte een maatpak aan.

Hoe werkt het?

Het proces dat u doorloopt bestaat grofweg uit de volgende stappen: stof en details uitzoeken, opmeten, en als het pak klaar is afpassen. In tegenstelling tot de verkoop van een confectiepak werkt men bij een maatpak meestal op afspraak. De verkoper zal zijn tijd voor u vrij maken. Hij of zij zal u vragen naar uw specifieke wensen. Wellicht heeft u wat huiswerk gedaan. En kan u al precies vertellen wat u wilt en hoe. Zo nee dan zal de verkoper middels gerichte vragen u tot denken aanzetten. Om een idee te krijgen van de mogelijkheden raden we u aan eens te kijken naar onze online maatpakken configurator.

ZAKELIJK MAATPAK
Als zakenman is een goed pak een vereiste. Het hoort er gewoon bij. Maar tijd is geld en u wilt er geen uren mee bezig zijn. De eerste afspraak voor uw maatpak kost al snel een dik uur. Echter als uw maten en wensen eenmaal bekend zijn hoeft u de volgende keer nog slechts een stofje uit te zoeken. Wij sturen onze stalen door het hele land naar klanten thuis. U kan dan letterlijk vanuit uw luie stoel in 10 minuten uw stof kiezen en de order aan ons doorgeven. Bovendien geven we aantrekkelijke kortingen op herhaalbestellingen.

TROUWPAK OP MAAT
Op zich hoeft een trouwpak niet veel te verschillen van het gewone zakenpak. Details en accessoires kunnen al veel verschil maken. Maar meestal kiest de bruidegom toch mooiere en meer bijzondere stoffen en details. Het proces verschilt ook nogal van het zakenpak. Waar de zakenman ervaring heeft met pakken en weet wat hij wil begeeft u zich als bruidegom vaak op onbekend terrein. Gecombineerd met het feit dat dit het belangrijkste pak in uw leven is maakt dit het kiezen niet makkelijk. Neem dan ook gerust vrienden en familie mee bij het aanmeten van uw trouwpak op maat. Zij kunnen u behoeden voor misstappen of uw keuze juist bevestigen.

Maatkostuum gereedschappen
Maatkostuum gereedschappen

De stof, van het zelfde laken een pak?

Alles begint met de stof. Deze bepaalt de uitstraling, het gevoel, de kwaliteit en ten slotte ook de prijs van uw maatpak. Neem de tijd om een goede stof uit te zoeken. Sommige leveranciers hebben honderden stalen. Voor elk wat wils. Maar de overvloed kan ook verlammen. Een goede verkoper ziet snel welke stoffen niks voor u zijn. En welke u juist wel zal waarderen. Ook zal hij of zij wat suggesties doen welke misschien buiten uw comfort zone vallen. Maar die toch het overwegen waard zijn. U krijgt dus niet van het zelfde laken een pak, maar een individueel advies.

Bedenk dat de essentie van een maatpak is dat u deze niet vantevoren in zijn geheel kan zien of passen. Alhoewel in de betere zaken zeker de nodige voorbeelden en pasmodellen te vinden zijn. Vaak ziet men op een gegeven moment de stof. Het oog valt ineens op een lapje, dat is precies de kleur die u in gedachten had!

De meeste stoffen voor maatpakken zijn van wol. Of het nu scheerwol, merino, kasjmier of mohairwol is. De exacte kwaliteit van een stof is als leek moeilijk vast te stellen. Maar door te voelen en goed te kijken ziet u zeker verschillen. Ga hierbij op uw gevoel af. Wat goed voelt en er mooi uitziet zal zeker een mooi pak opleveren. Daarnaast kan u ook vragen naar de merken welke gebruikt worden. Dit is geen harde garantie voor kwaliteit. Maar u heeft wel meer zekerheid dat u ook werkelijk de kwaliteit krijgt die u bestelt.

De styling en details van uw maatpak

Hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Met de styling bedoel ik de puur esthetische zaken die het pak zijn uitstraling geven. Dit gaat over de zakjes, de knopen, sierstiksels, apart gekleurde knoopsgaten. Maar ook minder zichtbare zaken als het kraagvilt en de binnenvoering. Dit laatste is voor sommige mensen minstens zo belangrijk als de buitenkant van het pak. Het leuke van een voering is dat u daar vrij bent om de meest waanzinnige ontwerpen te kiezen.

Naast de styling zijn er ook de details die u om praktische redenen kan kiezen. Wellicht vindt u een ritsje in de binnenzakken handig. Of een verstelbare broekband. Bretelsknopen als u bretels wilt dragen. Een goede verkoper zal suggesties doen welke het pak voor u beter en praktischer maken. Voor een meer robuust pak en een betere pasvorm kan u kiezen voor een full-canvas pak. Dit in tegenstelling tot het meer gebruikelijke gelamineerde of semi-canvas pak. De eerlijkheid gebied te zeggen dat een modern gelamineerd pak nauwelijks onder doet voor een full canvas pak. Maar als u van pure kwaliteit en traditie houd kies dan voor full-canvas.

Het aanmeten en de pasvorm

Maten maatpak
Maten maatpak

De pasvorm is voor veel mensen het allerbelangrijkste, dé reden om te kiezen voor een maatpak. Maar waar moet de pasvorm aan voldoen? Er zijn een aantal kenmeren van een goed passend pak. Het voert te ver om deze allemaal uit de doeken te doen. Een goede kleermaker /adviseur herkent snel de specifieke uitdagingen in uw postuur en zal het patroon daar op laten aanpassen.

Hij of zij houdt daarbij rekening met uw persoonlijke wensen qua comfort en stijl. Een pak in de beste Napolitaanse traditie mag best trekken op de sluitknoop. Maar veel Nederlanders zien het als een faux pas.

Wat men passend vind verschilt overigens van persoon tot persoon. Mijn insteek is dat de klant vooral zelfvertrouwen moet ontlenen aan het pak. Als de klant zich beter voelt als hij het pak aan heeft dan hebben wij ons werk goed gedaan. Dit is uiteraard een gevoelskwestie.

U begint pas echt op pakken te letten als u er zelf een gaat dragen. Plotseling valt het op dat sommige pakken eigenlijk best wel slecht zitten. Dat de mouwen veel te lang zijn, of dat het echt te strak is voor die dikke buik. En dan begint het denkproces over de ideale pasvorm voor uzelf. Er zijn natuurlijk regels over hoe het hoort. Maar binnen die regels is aanzienlijke marge mogelijk. Factoren die bij de pasvorm een rol spelen zijn de stof (stug, soepel, etc), de stijl van de kleermaker (daarover kan u altijd overleggen natuurlijk), comfort tegenover een aansluitend pak, en ten slotte uw eigen veranderlijke lichaam. Neem eventueel uw favoriete overhemd, schoenen, manchetknopen of andere accessoires mee zodat het pak hier op aangepast kan worden.

HOE WERKT HET AANMETEN VAN EEN MAATPAK?
De manier waarop pakken worden aangemeten verschilt per aanbieder. Bij de een worden er paspakken gebruikt, de ander hanteert slechts een meetlint. En er zijn zelfs bedrijven welke met een 3-d scanner werken. Hoe er ook gemeten wordt. Alles hangt af van de kennis en kunde van de persoon welke meet en de kleermakers die uw pak maken. Dezelfde maten kunnen op meerdere manieren tot een pak verwerkt worden. Het is daarom belangrijk zo duidelijk mogelijk uw wensen wat betreft pasvorm uit te spreken. En geef ook aan wat u absoluut niet mooi vind. Voor u lijkt dat misschien vanzelfsprekend, maar dat hoeft het niet te zijn. De kleermaker zal altijd zijn best doen en voor u het mooist mogelijke pak maken. Maar een misverstand of verschil in inzicht kan leiden tot teleurstelling. Minimaal is er één pas sessie nodig. En vaak zelfs meerdere om tot het optimale resultaat te komen.

De productie, ambachtelijke slow-fashion

Nadat de stof en details zijn gekozen en de maten genomen kunnen de kleermakers aan het werk. Meestal bevinden deze kleermakers zich ver weg in een land waar de lonen laag zijn. Het maken van een pak kan maar in zeer beperkte mate geautomatiseerd worden. Dus de loonkosten maken veel verschil.

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD?
Een belangrijk thema bij kleding productie is het MVO aspect. Wordt de kleding maatschappelijk verantwoord geproduceerd? In tegenstelling tot de massaproductie van goedkope confectie levert de productie van maatpakken relatief hoogwaardige en goedbetaalde arbeidsplekken op. Daarnaast is het zo dat er bij de productie van maatpakken geen overschotten ontstaan. Bij massaproductie is het gebruikelijk dat tot 30% de klant in het geheel niet bereikt door productiefouten, overschotten of gewijzigde klantwensen. Deze verspilling is afwezig als u een maatpak laat maken.

Wat kost een maatpak?

Moet u de broekriem aanhalen? Welnu, niet in letterlijke zin natuurlijk. Maar ook figuurlijk niet. Maatpakken zijn er voor elke beurs. Van tweehonderd euro tot twintigduizend euro. Voor een maatpak van eenvoudige afwerking en beperkte maataanpassingen kan u een paar honderd euro betalen. Voor een maatpak van een merkstof, in Italië geproduceerd, uit een dure locatie in een winkelstraat kan u duizenden euro’s betalen.

De prijs word bij de meeste leveranciers bepaald door de stof. Bedenk wel dat prijzen vaak vanaf prijzen zijn. Vraag vooraf expliciet welke extra kosten daar bij kunnen komen. Sommige leveranciers werken met een all-in prijs. Andere rekenen extra voor elk detail. In de praktijk betaalt u voor een maatpak vaak evenveel als een goed confectiepak. En zeker als u met de kleermaker afspreekt vaker pakken af te nemen kan hij een goede prijs voor u rekenen. Uw maten en voorkeuren zijn dan bekend. Dit scheelt voor zowel u als de verkoper een hoop tijd.

Elk maatpak is uniek, elk maatpak is een kunstwerk

Goede dingen hebben tijd nodig. Het hele proces van aanmeten en afpassen kan weken en soms zelfs maanden in beslag nemen. Plan dan ook ruim als u een maatpak nodig heeft.

Alle invloeden bij het tot stand komen van uw maatpak hebben hun unieke impact in het eindresultaat. Ten eerste uw eigen keuzes en wensen. Dan het advies en de wijze van maatnemen van uw verkoper. De kleermaker welke uw patroon snijd en naait. En eventueel de manier waarop de aanpassingen gedaan worden bij het afpassen. Zoveel mensen zoveel maatpakken. Bedenk dat er niet 1 perfecte pasvorm is. Waar het om gaat is dat u samen met de verkoper en kleermakers tot een voor u optimaal resultaat komt.

Nu weet u alles over het maatpak en komt u goed beslagen ten ijs bij uw bezoek aan de winkel. En bedenk; maatpakken maken de man, Mandemaker maakt uw maatpak!

Nieuwsgierig geworden naar een maatpak voor uzelf? Volg een van de onderstaande links of bekijk onze video:
Maak een afspraak met onze kleermaker
Ontvang gratis advies
Ontwerp uw maatpak online